Σε μιά γωνιά στη σκεπαστή…
Ήταν η σκεπαστή, η ιστορική εξέδρα των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ στο παλιό γήπεδο Νίκος Γκούμας στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία συνιστά ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί όμως;
Πρόκειται για την πρώτη διώροφη εξέδρα που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα και εγκαινιάστηκε στις 7 Οκτωβρίου 1979. Αποτέλεσε το πρώτο εξωαγωνιστικό έργο του προέδρου Λουκά Μπάρλου, θείου Λουκά για μας, και το ορθογώνιο σχήμα της παρέπεμπε σε “αγγλικού τύπου” εξέδρα. Συγκυριακά, η κατασκευή της συνέπεσε στην ίδια εποχή με την άνοδο και εξάπλωση του χουλιγκανισμού στην Ευρώπη και με την Ελλάδα στη μετά δικτακτορίας εποχή να προσπαθεί να βιώσει τις νέες παγκόσμιες τάσεις ψάχνοντας μία νέα ταυτότητα.
Το κάτω μέρος της, οι θύρες 9-11, δεν άργησαν να γίνουν ο πόλος έλξης των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ μετακομίζοντας από τη θύρα 21 που τους φιλοξενούσε μέχρι τότε απέναντι στο βόρειο πέταλο του Νίκος Γκούμας. Αυτοί την ονόμασαν “σκεπαστή” αφού μεγάλο μέρος της σκεπαζόταν από την πάνω εξέδρα, τις θύρες 8-12.
Οι τριανταφυλλιές που βρισκόντουσαν φυτεμένες ακριβώς μπροστά από τη διώροφη εξέδρα, ένα ακόμα στοιχείο ρομαντισμού της ΑΕΚ αλλά και κουλτούρας των ανθρώπων της Πόλης, βρίσκονταν σε αντίθεση με την ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο σκεπαστή με το Δημήτρη Χατζηχρήστο να δίνει τον παλμό από τη θύρα 10 σε όλο το γήπεδο.
Οι θύρες 9-11 γίνονται γρήγορα συνώνυμο της οπαδικής κουλτούρας των 80s. Παντελόνι σωλήνας, βρετανικές σημαίες κρεμασμένες στα κάγκελα και το θρυλικό πανό με τη νεκροκεφαλή στη θύρα 10 εισάγουν στην Ελλάδα μία νέα ροκ οπαδική κουλτούρα. Έγινε επίσης ένα μέρος ελεύθερης έκφρασης και διακίνισης οπαδικών ιδεών αλλά και ουσιών, εξάλλου το σύνθημα “Έλα να νιώσεις πωσ ειν’ η ζωή κι’ όλα τα ωραία μεσ’ τη σκεπαστή” αφηγείται την ιστορία από μόνο του.
Εκτός από οπαδικός πόλος, η σκεπαστή έγινε και σημείο σύγκρουσης αφήνοντας μελανά σημεία στην ιστορία της. Σε αυτό συνέβαλλαν κάποια καθοριστικά επεισόδια αλλά θα εστιάσουμε στα 2 βασικότερα. Αρχικά, η συναυλία του ιρλανδού μουσικού Ρόρι Γκάλαχερ το Σεπτέμβριο του 1981 με τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν σε μικροσυμπλοκές, οι ροκάδες να παίρνουν “φωτιά” και τα επεισόδια να επεκτείνονται εκτός γηπέδου μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι και τον Περισσό. Ο ίδιος ο τραγουδιστής φυγαδεύτηκε από την αστυνομία δηλώνοντας αργότερα στα μέσα της εποχής “Δεν ήθελα να πεθάνω σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα”.
Το δεύτερο ήταν στις 13 Ιανουαρίου 1991 σε ένα αγώνα πρωταθλήματος ΑΕΚ- ΟΣΦΠ. Η κοινωνία βράζει από περιστατικά τρομοκρατίας όπως τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα λίγες μέρες πριν και επεισοδιακές πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Η Νέα Φιλαδέλφεια τη μέρα εκείνη θύμιζε καζάνι έτοιμο να σκάσει. Και έσκασε! Στο 81ο λεπτό του αγώνα και με το σκορ στο 1-2, πέφτει ένα δακρυγόνο μέσα στη σκεπαστή, άγνωστο από ποιον. Ο κόσμος τρέχει να σωθεί και από τύχη γλιτώσαμε και άλλα θύματα τη μέρα εκείνη, καθώς είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός 17χρονου παιδιού, του Γιώργου Παναγιώτου. Οι συνέπειες ήταν ανυπολόγιστες με τη Νέα Φιλαδέλφεια να μετατρέπεται εκ νέου σε πεδίο μάχης και τα επεισόδια να μεταφέρονται αυτή τη φορά μέχρι και το κέντρο της Αθήνας.
Στο εξής η σκεπαστή “σκεπάζεται” ακόμα περισσόερο με κάγκελα και κιτρινόμαυρο πλέγμα περιμετρικά. Η ΑΕΚ ζεί τη χρυσή εποχή 1992-1997 με 3 συνεχόμενους τίτλους, 2 κύπελλα, 1 Super Cup και πάνω απ’ όλα παίζοντας την καλύτερη μπάλα όλων των εποχών. Στο οπαδικό κίνημα των 90s βλέπεις παντού οπαδούς με μπουφάν flight, κονκάρδες και ξεπλυμένα τζην παντελόνια. Το 1999, μετά από οδηγίες της UEFA, η σκεπαστή παύει να είναι εξέδρα ορθίων και μπαίνουν καθίσματα χωρίς πλάτη. Εκεί μειώνεται σημαντικά και η χωρητικότητά της όπως και του υπόλοιπου γηπέδου με την τοποθέτηση καθισμάτων. Επίσης την ίδια περίοδο βγαίνουν τα περιμετρικά κιτρινόμαυρα πλέγματα για να μείνει ένα μόνο ψηλό πλέγμα μπροστά. Έτσι θα πορευτεί μέχρι το τέλος της ύπαρξής της και την αποφράδα εκείνη ημέρα το 2003 όπου το Νίκος Γκούμας γκρεμίστηκε.
Για όσους δε γνωρίζουν, στη θέση της σκεπαστής σήμερα βρίσκεται η πλατεία του Αετού έξω από την Αγιά Σοφιά καθώς και μέρος του κτιρίου με τα μουσεία. Στα 24 χρόνια της ιστορίας της, κατάφερε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα δίνοντας ταυτότητα στους οπαδούς της εποχής. Κάπου εκεί στη θύρα 11 μεγαλώσαμε και μεις, αλλά κρατάμε την ιστορία για επόμενη φορά.
Πάμε δυνατά, μόνο ΑΕΚ!