Μία Κυριακή στο Νίκος Γκούμας
Οι Κυριακές μας στο Νίκος Γκούμας ήταν πάντα ιδιαίτερες! To DNA της περιοχής όσο ακόμα υπήρχαν οι Έλληνες της Πόλης και της Μικράς Ασίας, η “ρομαντική” εποχή χωρίς έξυπνα τηλέφωνα αλλά και κάμερες στους δρόμους, το κλίμα πέριξ του γηπέδου, τα αλάνια απ’ όλην την Αθήνα που είχαν για δεύτερο σπίτι τους τη σκεπαστή, έδιναν μία ξεχωριστή χροιά στην κυριακάτικη εμπειρία γηπέδου!
Η αναζήτηση εισιτηρίου, μαγικό χαρτάκι στα ντέρμπι, γινόταν στα γνωστά μέρη! Στο υπογειάκι της Original στη Δεκελείας αν θέλαμε να πάμε σκεπαστή, στο σύνδεσμο της Θύρας 21 στο ημιυπόγειο της Καππαδοκίας που είναι σήμερα παμπ αν επιλέγαμε την 21 ή στα εκδοτήρια πίσω από την Αγία Τριάδα για τις υπόλοιπες θύρες. Συνήθως καταλήγαμε στη θύρα 11 όπου οι τιμές των εισιτηρίων αρχές των 90s ήταν 500 δραχμές, δηλαδή 1,50 ευρώ σημερινά χρήματα, μπορείτε να το διανοηθείτε;
Ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, η ουρά αναμονής έξω από τη σκεπαστή ήταν τις περισσότερες φορές μεγάλη. Ειδικά σε ντέρμπι που υπήρχε πιο σοβαρός έλεγχος από την Αστυνομία αργούσαμε αρκετά να μπούμε. Θυμάμαι κάποιοι που είχαν διαρκείας επειδή δε λειτουργούσε το σύστημα που τα ακύρωνε, έμπαινε ο πρώτος και μέσα από τη χαραμάδα της θύρας 10 που ήταν συνήθως κλειστή, το έπαιρνε ο επόμενος για να μπει. Πιστεύω ποτέ δε γνώριζαν πραγματικά οι αρμόδιοι του γηπέδου πόσος κόσμος βρισκόταν στις θύρες 9-11 σε ώρα αγώνα.
Έχοντας περάσει τον έλεγχο, βηματάκι βηματάκι φτάναμε στο μπροστά μέρος, στον εξώστη πίσω από τα πανό. Όλη η εξέδρα πάνω έμοιαζε πάντα φουλ γεμάτη αλλά ποτέ δε μέναμε εκεί, πάντα υπήρχε ένα μέρος να μας περιμένει για να βλέπουμε στοιχειωδώς καλά! Και ούτε λόγος για να κάτσεις σε εξέδρα ορθίων, πόσο μάλλον πριν μπουν αναγκαστικά τα καθίσματα ελέω ΟΥΕΦΑ.
Smartwatches μπορεί να μην υπήρχαν τότε αλλά τ’ αφτιά μας σφυρίζανε σε κάθε γκολ από τα ντισιμπέλ! Ο ρυθμικός ήχος από το τύμπανο, τα καπνογόνα που καίγανε τριγύρω, η νεκροκεφαλή στη θύρα 10, τα συνθήματα, τα “λάφυρα” ανάποδα κρεμασμένα, τ’ αλάνια σκαρφαλωμένα πάνω στα κάγκελα, η μυρωδιά από το γρασίδι και όχι μόνο δημιουργούσαν μία αξέχαστη βιωματική εμπειρία που αντίστοιχή της μπορείς να βρεις μόνο στη λατινική Αμερική στις μέρες μας!